Home Food Bloemkool blauwe bessen smoothie bowl

Bloemkool blauwe bessen smoothie bowl

by Anna van Neerven

In de ochtend geniet ik naast mijn matcha latte ook van een smoothie bowl. Geen idee waar ik het over heb? 

Een smoothie bowl is een kom gevuld met geblende groenten en fruit. Je maakt een smoothie bowl af met toppings. Dit is misschien wel het leukste onderdeel van de bowl. Denk aan nostalgisch cupcakes versieren maar dan je smoothiebowl. 

De laatste tijd zat ik in een smoothie ‘sleur’. Dit betekent dat ik de afgelopen weken vaak dezelfde smoothie at als ontbijt: banaan, blauwe bessen en spinazie. Same sh*t different day (´◑ω◐`).

Tijd dus om meer te variëren en te experimenteren!

Gestoomde bloemkool, bevroren blauwe bessen en de lekkerste toppings

Ik trok de koelkast open en daar lag nog een bloemkool en een pak amandelmelk. In de vriezer een zak bevroren blauwe bessen. Hmmm interesting combinatie. Uit m’n hoofd wist ik dat dit waarschijnlijk wel een lekkere combo zou zijn. In een van mijn recepten boeken – Eat Feel Fresh van Sahara Rose, staat een soortgelijke smoothie bowl. Dit boek heb ik uitgeleend, maar het recept ongeveer nog in m’n gedachten. 

Voor de smoothie gebruik ik geen rauwe bloemkool. Ik stoom m’n bloemkool eerst in een stoommandje. Ik heb een hele handige van Dille & Kamille (nee, dit is geen sluikreclame of affiliatie marketing). Wat ik fijn vind aan dit mandje is dat je deze gewoon in je pan kan leggen en onderin giet je wat water. Je doet de deksel op de pan, laat het water koken en daarna leg je de bloemkool in het mandje. Ben je benieuwd naar het stoommandje? Bekijk deze hier.

In deze bowl gebruik ik bevroren blauwe bessen. Ik kan je aanraden om de blauwe bessen eerst even te laten ontdooien in de blender (voor ongeveer 15 minuten). 

Nadat je de smoothie geblend hebt is het tijd voor het allerleukste onderdeel: het versieren van je smoothie bowl met toppings. Mijn standaard stock at home bestaat uit kokosrasp, pompoenpitten, zonnebloempitten, cacaonibs, gebroken lijnzaad, amandelpasta & hazelnootpasta. Soms maak ik zelf granola (hiervan zal ik het recept vast nog een keer delen). 

Kijk vooral in je kast wat je hebt liggen. Havermout, ongebrande noten, rozijnen of ander gedroogd fruit zijn ook lekker! 

In mijn bowls gebruik is soms water of plantaardige melk. Ik vind amandelmelk persoonlijk het lekkerst, maar ook hierin laat ik je natuurlijk vrij. 

bloemkool blauwe bessen smoothie bowl

Recept voor deze heerlijke bloemkool en blauwe bessen smoothie bowl

Ingrediënten

  • 1/4 gestoomde bloemkool roosjes
  • 1 handje bevroren blauwe bessen
  • 150 ml ongezouten amandelmelk 
  • snufje kaneel 
  • 1/4 tl geraspte gember

Toppings

  • hazelnootpasta
  • kokosrasp
  • cacaonibs
  • gebroken lijnzaad

Bereiding

Als je bevroren blauwe bessen gebruikt, doe ze dan al van tevoren in de blender zodat ze kunnen ontdooien. Ik laat ze meestal 15 minuten rusten. 

In de tussentijd kun je de andere ingrediënten klaarmaken. Zoals het stomen van de bloemkool en raspen van gember. 

Voeg amandelmelk toe aan de blauwe bessen en begin met blenden. Voeg daarna de bloemkool toe en blend alles tot een romig geheel. Voeg vervolgens de kaneel en geraspte gember toe en blend alles glad. 

Pak je favoriete bowl en toppings. Giet de smoothie in de bowl en versier met toppings naar keuze. 

Enjoy!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *