Home Blog De kracht van vriendelijkheid

De kracht van vriendelijkheid

by Anna van Neerven

Wat voor gevoel of gedachtes krijg jij bij het woord ‘vriendelijkheid’?

Ik krijg hier zelf een fijn en warm gevoel bij, vooral rondom m’n hart. Je zou het ook kunnen omschrijven als zo’n gevoel dat je hebt als je verliefd bent. 

Er gebeurt veel in onze wereld op dit moment. Echter is er natuurlijk altijd al veel gaande. Niet alleen mooie dingen maar ook minder leuke dingen. Laatst keken m’n vriend en ik de documentaire ‘Seaspiracy’. Tijdens het kijken dacht ik…waar is de vriendelijkheid gebleven in ons als mens? 

In Seaspiracy laat de documentairemaker niet alleen zien hoe het hele ecosysteem in de zee wordt kapotgemaakt door de industriële visserij, maar ook de mensen die gedwongen worden om als slaven werkzaam te zijn op zo’n unit van een visserschip. Als je de documentaire nog niet gekeken hebt dan raad ik je het zeker aan. Je kunt Seaspiracy bekijken op Netflix.  

Als ik terugdenk aan deze documentaire dan voelt het alsof m’n hart fijngeknepen wordt. Toch krijg ik naast dit nare gevoel ook weer hoop. Een soort van hoop in de mensheid. Want jij en ik, wij hebben de luxe om te kunnen kiezen voor vriendelijkheid naar onszelf, de ander en onze omgeving. 

Op dit moment ben ik bezig met mijn Vinyasa opleiding. Waarbij ik me verdiep in de yoga filosofie en ik het achtvoudige pad van yoga van Patanjali bestudeer. Alhoewel dit pad al meer dan 7000 jaar oud is, zie ik het nog steeds als toepasbaar in het leven van vandaag de dag. 

In de Yoga Sutra’s wordt omschreven hoe we in harmonie kunnen leven met onszelf en met de wereld om ons heen. Het eerste onderdeel van het achtvoudige pad zijn de Yama’s. De Yama’s zijn principes die de basis vormen van de Yoga filosofie. Waarvan de eerste Yama, Ahimsa is. Ahimsa betekent in het Sanskriet letterlijk geweldloosheid. 

Bij ahimsa gaat het erom dat je je onthoudt van alle vormen van geweld. Niet alleen fysiek maar ook verbaal en mentaal. Oftewel je leeft eigenlijk vanuit liefde naar de ander en jezelf. 

Ahimsa is iets wat ik voor mezelf toepas en hier komt het onderdeel self-care dan ook weer om de hoek kijken. Zoals je weet was ik voorheen helemaal niet zo vriendelijk naar m’n lichaam. Geen idee waar ik het over heb? Lees mijn verhaal hier terug.  

Vriendelijkheid betekent voor mij dat ik me laat leiden door m’n intuïtie en tijd en ruimte neem om in verbinding te blijven met mezelf. Ik zorg dan even voor een incheck moment met mezelf, door stil te zitten, m’n ogen te sluiten en m’n ademhaling te observeren. 

Vriendelijkheid naar mezelf, betekent ook lief zijn voor m’n lichaam. Voeding is hier ook een onderdeel van. Ik kies voor het eten van whole foods (onbewerkte voedingsmiddelen), volledig plantaardig en zoveel mogelijk van het seizoen. 

Ik hou ervan om te bewegen en hierin luister ik ook weer naar m’n lichaam. Op dit moment merk ik dat ik vooral behoefte heb aan de combinatie yoga & pilates. Echter merk ik sinds deze week dat ik ook weer m’n hardloop practice wil oppakken, alleen dan mindful. Oftewel ik hoef hier geen doel mee te behalen, ik wil genieten van de omgeving en loop in een tempo wat past bij mij. 

Ook de gedachtes die ik heb over mezelf horen erbij. Ik ben me zeker bewust van m’n gedachtes en als ik merk dat ze meer naar het negatieve/onvriendelijke gaan, dan laat ik die gedachtes er zijn maar ga er niet in mee. Ik ben namelijk niet m’n gedachtes en hoe meer ik meega met al m’n gedachtes hoe verder ik verwijderd raak van m’n echte ik! 

Ik merk doordat ik vriendelijk ben naar mezelf, ik ook van nature vriendelijker ben naar anderen. Vriendelijkheid naar anderen betekent voor mij de ruimte geven aan een ander, écht luisteren en zonder oordeel. 

Wat zou er gebeuren als we allemaal vriendelijker zijn naar onszelf en naar de ander? Uiteindelijk zijn we allemaal verbonden met elkaar.  

Ben jij in staat iedere dag vriendelijk te zijn naar jezelf, naar de ander en je omgeving? Ontdek zelf wat de magie hiervan is…

Be kind.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *