Home Blog Het ontdekken van mijn dharma

Het ontdekken van mijn dharma

by Anna van Neerven

Wat is mijn dharma oftewel purpose hier op aarde? Dit is een vraag die steeds blijft terugkomen. Niet alleen om te onderzoeken maar ook om mezelf op het pad te houden dat ik op dit moment bewandel. Verder in dit artikel leg ik uit wat dharma voor mij betekent.

Als ik terugkijk op mijn leven dan voelde ik me het meest vrij als kind. Ik ben ook heel dankbaar dat ik echt uit een warm nest kom. Er werd me nooit iets opgedrongen en ik kon keuzes maken die mij plezier gaven op dat moment. Ik was graag buiten, tekende er op los en vond het heerlijk om bij m’n pony Ceety te zijn. Op een gegeven moment kwam ik uit mijn ‘kind’ zijn fase en was er minder ruimte voor dromen en magie.

Ik ging meer leven naar wat er van de middelbare school van mij verwacht werd. Ik paste me aan en volgde de rest van de kudde… Na mijn studie communicatie ben ik gaan werken als online campagnemanager voor een corporate bedrijf. Dit was voor mij wel echt het kantelpunt. Ik voelde me daar niet op m’n gemak en snapte het negen tot vijf systeem ook totaal niet.

Ik heb geen spijt van keuzes die ik heb gemaakt in m’n leven. Want uiteindelijk geloof ik dat alle gebeurtenissen me dichterbij m’n dharma (purpose) brengen.

het ontdekken van mij dharma

De reis ernaartoe: dharma- spiritual life coach

In november 2021 ben ik begonnen met de opleiding als Dharma- spiritual life coach bij Dharma Coaching Institute. Dit is een van de eerste opleidingen die zich bezig houdt met het herontdekken van je dharma, hoe je hiernaar leeft en anderen kunt begeleiden.

Alleen hoe leef je jouw zielsmissie en wat is het precies? Één van de founders van mijn opleiding legt dit onzettend mooi uit.

“Your dharma is not a career, or a project, or a certain role you play. It’s the unique vibration that your soul carries to everything that you do and every way that you are.”

Sahara Rose, ancient soul in a modern body

Jouw dharma is je unieke zielsmissie en het gaat er niet om wat je doet, maar juist waarom je iets doet en hoe. Vanuit de spiritualiteit heeft je ziel al een dharma voordat je geboren wordt op aarde. Dit vind ik een prachtige gedachte.

Alleen als je al een dharma hebt, waarom leven we deze dan niet gelijk? Zou de wereld dan eigenlijk niet mooier zijn als we meer leven vanuit onze purpose, vanuit wie we zijn? De gedachte hierachter is dat als je op aarde geboren wordt, je jouw unieke zielsmissie niet meer weet. Alsof je aan geheugenverlies lijdt en dat je ziel heeft gekozen voor de menselijke beleving om te leren en je dharma te ontdekken.

Van outer naar inner world

Mijn leven is echt trial & error. Ik ben altijd al een doener geweest, hierdoor leer ik het meeste. Tijdens mijn studie als dharma coach heb ik kennisgemaakt met Human Design* en vanuit mijn type als Manifestor is bevestigd dat ik leer door trial & error. Uit mijn design is ook af te lezen dat ik er goed aan doe om mijn ervaringen te delen met anderen. Ook dit sluit bijvoorbeeld weer heel mooi aan. Ook nu deel ik mijn ervaring met jou via m’n blog en doe ik dit vanuit nature zelf, voordat ik in aanraking kwam met Human Design.

Human Design is jouw ‘blueprint’ die vanaf je geboorte is vastgesteld; het laat zien hoe je energetische lichaam in elkaar zit. In de Human Design worden oude en moderne wetenschappen gecombineerd. Tijdens mijn studie is dit ook een onderdeel waar ik me in aan het verdiepen ben. Hier ga ik nu niet verder op in. Maar hier komt vast en zeker een blog over!

Hoe dichter ik bij mezelf kom hoe meer ik kan tunen naar wat belangrijk is voor mij. Ik verlang altijd al naar vrijheid (wie niet), alleen ik zocht het op de verkeerde plekken. Ik ging dingen aanpassen in m’n outer world in plaats van naar binnen te kijken.

Verbinden met m’n innerlijke wereld klinkt heel simpel, echter voelde het als kruipen door hele dikke modder. Ik dacht namelijk dat ik dingen moest veranderen buiten mezelf in plaats van naar binnen te kijken. Als je eenmaal ontdekt dat jij echt je eigen creator bent…dan gaat er een wereld voor je open en wil je niet meer terug. Althans zo ervaar ik mijn leven op dit moment.

Alles waar ik van heb durven dromen zat altijd al in mij. Dus ook die vrijheid.

Meer hierover in mijn volgende blogpost!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *