Home Blog Easy mornings: mijn morning ritual

Easy mornings: mijn morning ritual

by Anna van Neerven

Hoe zien jouw ochtenden eruit? Oftewel wat zijn de eerste dingen die je doet als je jouw bed uitstapt?

Ongeveer een jaar geleden (2020) pakte ik altijd direct m’n smartphone en scrollde ik door Instagram, beantwoordde ik m’n whatsapp messages en ontving ik ook al vaak berichten van werk. Je kunt begrijpen dat ik na zo’n heerlijke nachtrust in de ochtend gelijk op het knopje ‘AAN’ stond. Als ik daar nu aan terugdenk voelde ik me altijd wel licht gespannen door de ochtend zo te beginnen. 

Ik vroeg mezelf af, kan ik ook op een andere manier mijn ochtenden beginnen? Al een tijdje volg ik Kimberly Snyder (holistic & wellbeing expert) en zij had het over het belang van een morning ritual; een ritueel in de ochtend waarbij je ruimte neemt om voor jezelf te zorgen.

Zo’n morning ritual klonk me goed in de oren. Dus ik besloot dit toe te passen (vanaf september 2020). Ik sprak met mezelf af iedere dag vijf minuten te mediteren voordat ik de douche in sprong. Die vijf minuten vrijmaken voor mezelf vond ik erg fijn in de ochtend. Soms volgde ik daarna een wake up yogalesje, alleen vond ik 60 minuten toch best veel (vooral als je daarvoor ook nog naar de yogastudio moest fietsen). Tijdens de yogales was ik ontspannen alleen aan het einde voelde het toch een soort race tegen de klok ‘ik MOET nu nog van alles doen voor werk’, zei dat stemmetje in m’n hoofd. Het is eigenlijk bizar dat ik mezelf niet de tijd gunde om bijvoorbeeld ook na de yogales juist ontspannend terug te fietsen naar huis en om na te genieten van de rust.  Daarnaast viel het me op dat anderen die uit de les kwamen ook vaak gehaast vertrokken. 

Dus ik besloot anno 2021 mezelf meer ruimte te geven voor mijn ochtend ritueel. Sinds ik dit toepas voel ik me meer ontspannen en in verbinding met mezelf. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag hoe ik dit doe. Daar heb ik een simpel antwoord op ‘gun jezelf de tijd & ruimte’! Je zult merken dat je hierdoor zo veel fijner de dag begint en meer zin hebt in de dingen die je wilt gaan doen. 

easy mornings

Mijn morning ritual routine

Als basis werkte het voor mij goed om een morning ritual format op te zetten. Om mezelf een healthy ochtend routine aan te leren.

Voorbeeld morning ritual: ik sta standaard op om 07.30 uur. Terwijl ik naar de badkamer loop, zet ik alvast theewater op. Daarna schraap ik m’n tong met een tongschraper (voor het verwijderen van afvalstoffen), poets ik m’n tanden en stap ik onder de douche. Eenmaal fris & fruitig bereid ik m’n thee voor. Ik gebruik hiervoor een 1/2 schijf citroen en 2 dunne plakjes verse gember. 

Vervolgens doe ik óf 5 minuten meditatie óf 5 minuten ademhalingsoefeningen en daarna drink ik m’n thee. Ik rol mijn mat uit en doe wat yoga oefeningen en ben hier ongeveer 15 minuten zoet mee. Na deze practice pak ik mijn journal erbij en schrijf ik op hoe ik me voel deze ochtend, waar ik dankbaar voor ben en wat ik nodig heb voor de dag. Ik bereid in rust m’n matcha latte. Tijdens het drinken van m’n matcha latte lees ik graag en daarna ga ik de ‘buitenwereld’ in. 

Dit format heeft goed voor mij gewerkt en hou ik ongeveer nog steeds aan. Soms doe ik nog wat andere dingen in de ochtend en voel ik intuïtief wat ik nodig heb. Ik merk aan mezelf dat sinds ik de tijd en ruimte voor mezelf durf te nemen, ik meer flow door de dag en kan aanvoelen waar ik behoefte aan hebt. 

In de weekenden laat ik het meestal een beetje los en vind ik het ook heerlijk om even met m’n vriend in bed te relaxen en lekker lang te lezen. Ook dit voelt als een extra cadeautje!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *