Home Blog Mijn matcha ritueel

Mijn matcha ritueel

by Anna van Neerven

Zoals je waarschijnlijk weet ben ik ontzettend dol op het drinken van matcha latte’s. Ik maak dit heerlijke drankje thuis en de bereiding hiervan is een mooi ritueel.

Ik drink matcha meestal in de ochtend na mijn verse citroen gember thee. Op een dag drink ik er meestal twee en als ik het echt niet kan weerstaan kom ik zelfs op drie koppen matcha latte’s Meestal drink ik er twee en soms kan ik het niet weerstaan en drink ik er drie (゜∀゜) !

De oorspronkelijke naam van dit platform was eigenlijk ‘a matcha a day’. Wie weet ga ik daar iets mee doen in de toekomst… Mijn liefde voor matcha begon ik 2018, ik proefde voor het eerst een matcha latte bij café-atelier Lucas in Utrecht.

Wat is matcha?

Matcha is groene theepoeder uit Japan en doordat deze planten voor de oogst worden afgedekt produceren ze extra goede stoffen. Volgens de monniken helpt matcha om langer en beter te mediteren en is matcha onmisbaar in een Japanse theeceremonie.

hug the tea

Hoe smaakt deze groene theepoeder?

Vaak krijg ik de vraag waar m’n matcha latte naar smaakt. Alleen kan ik hier geen antwoord op geven; het is echt een smaaksensatie die je zelf het beste kunt ervaren. Probeer eens een matcha latte bij een koffietentje en laat me weten wat je ervan vond. Het is wel belangrijk dat ze goede kwaliteit matcha serveren, zonder suikers. Ik heb een aantal hele smerige matcha’s geproefd en dan sta je zeker niet te springen om dit nog eens te drinken.

Kom je net zoals ik uit Utrecht? Proef matcha dan bij Lucas aan de Wittevrouwenstraat of bij Koffie Leute aan de Oosterkade. Of bezoek Hug the Tea dé matcha boutique in Den Haag, waar ik ook mijn matcha poeder vandaan heb. In Amsterdam serveren ze hele lekkere bij Toki aan de Binnen Dommersstraat 15.

Wat doet matcha met m’n lichaam?

Als ik matcha drink dan voel ik me energiek en helder. Ik weet niet of het drinken van matcha te vergelijken is met koffie, aangezien ik geen koffiedrinker ben. Hier lees je in ieder geval wat het verschil is tussen het drinken van matcha & koffie.

De energie en focus die ik van matcha krijg blijft altijd lang aanhouden. Net zoals bij koffie kun je matcha beter niet te laat op de middag drinken (mits je een dosis energie nodig hebt in de avond). Net biechtte ik al op dat ik weleens drie matcha’s op een dag drink, dan voel ik mezelf wel stuiteren (hehe).

Matcha poeder van Hug the Tea

Het maken van m’n matcha latte is voor mij echt een ritueel geworden. Je kunt het eigenlijk wel vergelijken als dat je iets doet waar je helemaal in op kunt gaan. Ik ben heel bewust en aware bezig met dat ene ding, oftewel het bereiden van mijn favoriete drankje.

In mijn matcha latte gebruik ik bio matcha ceremonial A poeder van Hug the Tea. Klasse A is ook wel de hoogste kwaliteit matcha en is gemaakt van de jongste en beste theeblaadjes. Ik vind deze zelf het allerlekkerst in m’n matcha latte.

Ben jij ook dol op matcha? Of wil jij graag zelf matcha maken?

Krijg 15% korting krijgen op alle 50 gram matcha poeders en matcha sets van Hug the Tea. Je gebruikt hiervoor kortingscode anna15. Deze code is geldig tot en met 1 november 2021.

Matcha ritueel

Zo bereid ik mijn matcha latte

Voor 1 heerlijke kop matcha latte

  • 2 bamboe lepels matcha poeder*
  • 3 el 80 graden water
  • 250/300 ml Oatly gekoelde haverdrank

*Ik heb thuis een dun bamboe lepeltje en een bamboe matcha klopper. Ik snap dat niet iedereen dit heeft! Vooral niet in het begin. Voor 1 matcha gebruik je 1/2 tl matchapoeder en in plaats van een bamboe klopper kun je een mini garde gebruiken. Alleen ik adviseer wel een bamboe klopper aan te schaffen, met een mini garde wordt de matcha niet zo romig. Ik zeef de matcha zodat je geen klontjes krijgt, hiervoor heb ik een klein theezeefje.

Bereiding

  1. Leg een theezeefje over je matcha kop en zeef de matcha poeder erdoorheen. Dit voorkomt dat je klontjes krijgt in je matcha latte.
  2. Verwarm een beetje water in je waterkoker (als je de temperatuur hiervan kunt bepalen) op 80 graden. Of gebruik warm water uit de kraan.
  3. Schenk twee eetlepels warm water in je matcha kom en mix de theepoeder met het water totdat het een beetje begint te schuimen. Voeg daarna de derde eetlepel toe en blijf nog even kloppen.
  4. Verwarm je havermelk op in een melkopschuimer of in een pannetje.
  5. Schenk de havermelk in je matcha kom, enjoy every sip!

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *