Home Blog Ontsnappen uit het leven

Ontsnappen uit het leven

by Anna van Neerven

Ik vroeg mij de laatste tijd af, is ontsnappen uit het dagelijks leven nou echt zo erg? Of moeten we altijd bezig zijn met dingen die ons verrijken in onze ontwikkeling? 

Met ontsnappen bedoel ik bijvoorbeeld het lezen van een boek, kijken van een film of serie of andere dingen waarvan je niet direct denkt dat het bijdraagt aan je ontwikkeling. 

Hiermee heb ik een beetje een haat-liefde relatie gehad. Ik verbood mezelf bijvoorbeeld dingen te doen die nutteloos waren, die niet paste binnen m’n ontwikkeling en inner work. Zoals het kijken van een serie of het lezen van een boek die niet met persoonlijke ontwikkeling of spiritualiteit te maken heeft. 

Alleen door mezelf deze dingen te verbieden knapte er iets in mij. Zo vond ik de dingen die m’n ontwikkeling verrijkte minder leuk om te doen, en werd het een moetje (terwijl ik hier zelf voor gekozen had). Dit was bijvoorbeeld goed te zien tijdens mijn zelfstudie tijdens de Vinyasa Yoga Teacher training. Ik had geen behoefte om nog meer informatie op te nemen en deed minder yoga thuis. 

Dit heeft echter niks te maken met de hele studie of andere dingen waar ik op dit moment mee bezig ben. Het was meer een struggle met mezelf en m’n eigen realiteit. 

Als je dan denkt aan self care maar ook aan zelfliefde dan past het bovenstaande niet echt in het plaatje. Oftewel vriendelijkheid naar jezelf. 

Want ik weet heel goed hoe ik liever moet zijn naar mezelf, zoals ik hier al eerder schreef en wat de kracht is van vriendelijkheid naar anderen en naar jezelf (lees hier).

Op pad met Harry & Carry

Als ik deze situatie observeer dan is dit een bekend patroon die terug komt. Gelukkig herken ik dit patroon inmiddels en bewustwording is de eerste stap naar transformatie. 

Vanaf nu geef ik mezelf meer de ruimte om zo af en toe te lanterfanteren een heerlijk boek te lezen

en zelfs een serie te kijken omdat ik daar als mens blijkbaar ook behoefte aan heb. Omdat ik de bewuste keuze maak om dit te doen, voelt het alsof ik er extra meer van kan genieten. 

Zoals je misschien weet lees ik de Harry Potter reeks en verdwijn ik bijna iedere avond in deze wonderbaarlijke wereld. Daarnaast heeft Harry er wel een concurrent bij namelijk Carry de hoofdpersonage van de serie Sex and the City (waarschijnlijk alweer voor de tiende keer in m’n leven…). 

Ik vind het heerlijk om af en toe even te ontspannen uit m’n dagelijks leven en zie er de lol ook weer van in. Het hoeft allemaal helemaal niet zo zwaar en beladen te zijn. Doordat ik mezelf dit inzicht heb gegeven voel ik me alleen nog maar lichter en vind ik mezelf ook echt leuker. 

En op zich ik leer nog best wel het e.e.a. van Harry & Carry ( ̄▽ ̄)

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *