Home Blog Ronddwalen door Porto

Ronddwalen door Porto

by Anna van Neerven

Eind september 2021 zijn mijn vriend en ik voor het eerst samen op reis gegaan voor tien dagen. We begonnen onze journey in Porto!

Tijdens onze reis heb ik een journal bijgehouden, niet alleen leuk om te doen maar ook ideaal als naslagwerk voor m’n artikelen hierover. Ik wil dit in drie delen doen en begin natuurlijk met de start van onze reis.

Porto

In Porto zaten we in een prachtig Airbnb appartement. We kwamen vrij laat aan en we waren verrast met zo’n warm welkom van onze gastheer Luís. Luís is Graphic Designer en we kwamen er naderhand achter dat hij verschillende mooie appartementen heeft in Porto. Benieuwd? Bekijk zijn profiel hier.

Dit was onze eerste keer in Porto (voor m’n vriend de eerste keer in Portugal). De stad voelt rauw aan en ik vond het vergelijkbaar met Berlijn qua vibe.

Tijdens het ontdekken van Porto hebben we vooral lekker rondgedwarreld en kwamen er spontaan dingen op ons pad. Echter had ik wel al m’n huiswerk gedaan in Nederland voor de vegan healthy food hotspots. Ik ben daarin best fanatiek en speur social media en verschillende blogs hiervoor af.

Ronddwalen door Porto
Uitzicht vanaf de Ponte Dom Luis brug

Porto healthy vegan hotspots

Bij de onderstaande plekken zijn we geweest voor ontbijt en avondeten.

  • Manna Porto: een prachtig ontbijt, lunch, koffie & yoga hotspot. Ze hebben een kleine shop en je kunt er terecht voor organisch, lokaal & seizoensgebonden eten. Deze hotspot is niet volledig vegan. Wij kwamen daar voor ons eerste ontbijt in Porto. Ik koos de cacao smoothie bowl en Patrick een boterham met hummus en gegrilde groentes. De smoothie bowl smaakte verrukkelijk, alleen vond ik dit wel echt te weinig als ontbijt. Manna is prachtig ingericht, maar ik vond de sfeer gemiddeld.
  • Apuro vegan bar: hier kun je terecht voor 100% plant based food & drankjes. Industrieel aangekleed en het voelt er warm, knus en gezellig aan. Ter vergelijking met Manna vond ik het op deze plek gelijk fijn om te zijn. Het was allemaal wat vrijer en er stond ook een klein podium waar zo nu en dan bandjes en muziekanten optreden. Toen wij er waren was er helaas niks. Als voorgerecht aten we hier de no chicken nuggets (erg lekker!), ik koos voor de autumn bowl met quinoa, tofu en verschillende soorten herfst groentes en Patrick koos de no beef burger gemaakt van seitan. Was ook allebei verrukkelijk!
  • Nola Kitchen: een ontbijt, lunch en diner hotspot waar het allemaal draait om whole foods. Oftewel onbewerkt eten zonder onnodige toevoegingen. Een wat hipper tentje en ook dichterbij de populaire winkelstraten van Porto. Ik was erg verrast door deze hotspot met zowel het eten en de spontane vriendelijke bediening. We kwamen hier voor het ontbijt en ik koos voor de glutenvrije pancakes met pindakaas en zomerfruit. Mijn vriend koos de shakshuka (niet vegan, zit ei in) met naanbrood. De pancakes waren ontzettend lekker en fluffy. Zeker een aanrader om hun site te bezoeken, want het menu staat vol lekkere food inspiratie! Deze hotspot is dus niet volledig vegan.
  • Kind Kitchen: een lunch & diner tentje. Qua vibe te vergelijken met Apuro vegan bar, rauw en gezellig. Kind Kitchen is volledig plantaardig en in het straatje waar ze zitten zaten veel vlees restaurants, de ironie! Er stond lekkere muziek op en de mensen die er werkte waren ook attent en spontaan. We aten hier tofu nuggets als voorafje, ik koos de Thaise Buddha bowl en Patrick voor de Beyond Burger. Was allemaal erg lekker. We zijn ook nog gebleven voor een toetje; een heerlijke vegan cheesecake, deze was lekker luchtig.
Ontbijt bij Manna Porto

Waar we nog meer zijn geweest

Natuurlijk hebben we niet alleen maar lopen vreten maar ook het een en ander ontdekt is deze prachtige stad. Zo hebben we over de Ponte Dom Luis brug gewandeld. Deze brug bestaat uit twee verdiepingen. Boven kun je wandelen en rijdt er een tram overheen en beneden is er ruimte voor autoverkeer.

Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over rivier de Douro. Je staat best hoog en ik voelde m’n benen soms wel even trillen haha. Aan de overkant van de rivier kun je relaxen in een parkje met ook hier waanzinnig uitzicht over de stad Porto.

We hebben heerlijk gewandeld door het park Palácio de Cristal Gardens. Dit park is net een sprookje, deels met onderhouden bloementuin en deels waar de planten en bomen lekker wild groeien. Het is een vrij groot park waar er verschillende gebieden zijn om te ontdekken. We waren hier in het weekend op zondag en je zag veel ouders met hun kinderen lekker wandelen en spelen. Een fijne plek om te baden in het groen.

Palácio de Cristal Gardens

Op de laatste dag in de ochtend bezochten we de prachtige boekhandel Livraria Lello. Ook wel de boekhandel waarvan er wordt gezegd dat J.K. Rowling de schrijfster van Harry Potter inspiratie heeft gehaald. Ik wist het eerder nog niet, maar tijdens m’n research in Nederland over Porto kwam ik erachter dat J.K. Rowling in Porto heeft gewoond. Volgens mij heeft ze inspiratie gehaald uit de hele stad Porto want deze stad heeft iets magisch en duisters tegelijk.

Maar terug naar Livraria Lello. Deze boekhandel is echt een bezoekje waard. De paar keren dat we eerder langs liepen schrokken we toch wel van de mega lange rij. Patrick kwam met het idee dat we beter op de laatste dag voordat de boekhandel open ging in de rij konden gaan staan. Dit hebben we gedaan. Er stond nog steeds een rij maar echt veel minder lang dan we eerder gezien hadden. We mochten ook gelijk naar binnen toen ze hun deuren openden en dan kijk je pas echt je ogen uit.

De prachtige architecteur, houtsnijwerken, sprookjesachtige trappen, hoe de boeken zijn opgeborgen, het glas in lood plafond…

Om Livraria Lello te bezoeken betaal je entree. Je kunt een ticket op hun website kopen voor vijf euro of aan de deur voor zes euro. De waarde van dit ticket krijg je terug als korting op de aankoop van een boek.

Livraria Lello

Obrigada Porto

We hebben ontzettend genoten van onze vier dagen in Porto. Er zijn vast nog veel meer mooie dingen te ontdekken en te leren van de stad. Dat bewaren we voor een volgende keer!

Heb jij nog tips over Porto? Of over een andere stad waarover je enthousiast bent? Laat het me weten in een reactie.

Obrigada (dankjewel) Porto.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *