Home Hoe self-care een belangrijk onderdeel werd van m’n leven

Hoe self-care een belangrijk onderdeel werd van m’n leven

by Anna van Neerven
Hoe self-care een belangrijk onderdeel werd van m’n leven

Self-care betekent voor mij tijd vrij maken voor jezelf en goed voor jezelf te zorgen. Ik doe dit bijvoorbeeld door mijn dag te starten met een ochtend ritueel, maaltijden bereiden met als basis whole foods (onbewerkte voeding), een matcha momentje, ontspannende yoga sessie of het lezen van een boek (op dit moment geniet ik ontzettend van de Harry Potter reeks).

Door iedere dag een aantal momentjes voor mezelf te reserveren, voel ik meer rust in m’n body & mind. Ik merk hierdoor dat ik veel meer vanuit m’n eigen intuïtie keuzes kan maken. Ook herken ik al snel welke dingen mij energie geven en welke mij energie kosten. Natuurlijk raak ik ook weleens uit balans, dat is het leven…alleen ik weet nu eindelijk hoe ik weer terug kan komen naar mezelf en dat doe ik dus door middel van self-care.

Als jong meisje heb ik het altijd al leuk gevonden om verhalen te schrijven. Dit wisselde ik af met waargebeurde verhalen maar ook kon ik er lekker op los fantaseren. Ongeveer zes jaar geleden had ik ook een online blog genaamd ‘love being in shape’. Hier schreef ik over fitness & health. Ongeveer vier jaar geleden ben ik hiermee gestopt en nu ben ik weer terug van weg geweest met een nieuw platform!

Hoe ik geleerd heb om liever te zijn voor mezelf

Goed voor mezelf zorgen vormt de foundation van mijn leven. Ik ben me er vroeger nooit zo bewust van geweest en de omslag bij mij begon pas echt vanaf januari 2021.

Op dit moment heb ik een liefdevolle relatie met m’n lichaam. Alleen dit is niet altijd zo geweest en om eerlijk te zijn ben ik hard geweest voor mezelf en m’n lichaam als het gaat om beweging en voeding. Dit is iets wat ik nooit echt gedeeld heb met anderen, vaak een beetje achtergehouden. Alleen denk ik wel dat mensen die me al lang kennen dit doorhadden.

Het begon rond mijn 16e toen ik voor het eerst verliefd werd op een jongen die toen 21 was. Ik kan het eigenlijk geen liefde noemen, het was obsessief naar iemand verlangen. Mijn geluk hing helemaal af van hem. Ik cijferde mezelf weg. Vanaf het moment dat hij zei dat ik de aanleg had om dik te worden, ging ik op een andere manier voor mezelf zorgen. Hij kon natuurlijk niet weten dat dit zo’n impact op me had. Ik geloof ook dat hij op dat moment ook niet beter wist.

Ik schreef me in bij een sportschool in Boxmeer (daar kom ik vandaan) en daar was ik zowat iedere dag te vinden. Op dat moment werd ik vooral high van spinning lesjes. Lekkere muziek en je zweet je rot. Ik was heel erg bezig met wat ik at op een dag en ik weet ook nog dat ik ooit tegen m’n broertje zei dat als ik brood wilde pakken hij moest zeggen dat ik dat niet moest doen.

Het is natuurlijk ontzettend gezond om te sporten en op je eten te letten. Echter als het je leven gaat beheersen vind ik dat een ander verhaal en vind ik het zelfs ongezond.

Ik keek op m’n kamer bij m’n ouders vaak in de spiegel of ik geen vetkwabje had en wat ik nog weg kon trainen. Ik wilde er perfect uitzien en ik streefde naar het lichaam van de modellen uit magazines. Ik was niet de enige die hier mee bezig was, want ik merkte ook in mijn omgeving dat andere vrouwen zich druk maakten om hun lichaam.

Nadat ik na ongeveer vier jaar de relatie met die jongen beëindigde, voelde ik me bevrijd. Alsof ik als paradijsvogel gevangen zat en m’n vleugels eindelijk kon uitslaan. Het sporten en gezond eten bleven er nog wel in, ik had dit patroon zelf gecreëerd en dat zat diep geworteld in m’n leven. Toen ik eenmaal in Utrecht ging wonen bleef ik veel trainen, dit begon met cardio en daarna raakte ik verslaafd aan krachttraining. Ook hier was ik weer hard naar mezelf, iedere dag trainen voor een mooi lichaam. Echter gaf m’n lichaam het signaal dat ik te ver ging, ik voelde me vaak moe en m’n lichaam brak spieren af in plaats van ze op te bouwen. In die periode ging ik ook over naar een plantaardig voedingspatroon, alleen moest ik hier nog echt m’n weg in vinden.

In 2017 maakte ik voor het eerst kennis met hot yoga. Na iedere les voelde ik me herboren. Ook hier was ik vaak te vinden en voelde de hot yoga studio voor mij als thuiskomen. Naast dat m’n lichaam transformeerde, gebeurde er ook iets in m’n mind. Ik werd me meer bewust van m’n lichaam en gedachtes die ik had.

Ik wilde hier meer van en ging andere yoga stijlen ontdekken. Door yoga eigen te maken in m’n huidige patroon begon ik stapje voor stapje beter voor mezelf te zorgen en liever te zijn voor mezelf. Ondanks dat ik liever was voor mezelf, hoorde ik alsnog vaak dat stemmetje van die innerlijke criticus ‘je moet naast yoga ook krachttraining gaan doen, voor een mooi lijf. Je wilt toch niet dat anderen je dik vinden?!’ Ik vond dat dat stemmetje best weleens gelijk kon hebben en in 2019 nam ik er een sportschool abonnement bij wat me niet gelukkig maakte. Naar m’n yogastudio fietste ik met vreugde, maar naar de sportschool met heel veel tegenzin…

Toen corona in 2020 uitbrak, werd iedereen eigenlijk gedwongen om z’n leven onder de loep te nemen. Ik had m’n abonnement bij de sportschool precies voor die periode opgezegd. Er waren nu minder afleidingen en ik begon meer te connecten met mezelf en m’n intuïtie. Het verliep allemaal heel organisch. Ik wilde meer lezen en werd lid van de bieb, ik genoot opeens veel meer van kleine dingen; zoals drinken van een theetje en het bereiden van een matcha latte. Ik kon echt genieten van de momentjes die ik met mezelf had.

Voorheen zat er veel meer onrust in me. Op dit moment voel ik me erg ontspannen en komen er dingen op m’n pad omdat het zo moet zijn. Mijn eten, yoga lesjes, activiteiten kies ik op basis vanuit m’n intuïtie, mijn gevoel. Ik waardeer veel meer de rust in m’n leven en plan niet alles bomvol. Ook betreft beweging kies ik voor yoga lesjes die passen bij mij op dat moment. De ene keer een wat krachtige yoga les en de andere keer een hele ontspannende. Het is niet meer alles of niks, ik heb de balans gevonden in yin & yang of lofi muziek& beukende techno (⁍̴̆◡⁍̴̆ ).

Ik zit in een fijne ontspannende flow en ben veel milder voor mezelf. Ik ben heel dankbaar voor m’n lichaam en voel me mooi en aantrekkelijk van binnen en buiten. Ik omarm m’n authentieke zelf.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *