Home Blog Wat er gebeurt als je rust neemt

Wat er gebeurt als je rust neemt

by Anna van Neerven

Waar heb jij het meest behoefte aan in je leven op dit moment? Hetgeen wat ik het vaakst voorbij hoor komen is; meer rust in het dagelijkse leven. Ik hoor dit tijdens mijn coachings, als ik yoga lesgeef, bij familie, vrienden en zelfs bij mensen die ik spontaan ontmoet.

Voorheen kon ik ook echt mijn dagen vol plannen, niet alleen met werk dingen maar ook sociale activiteiten. Ik weet dat als ik goed voor mezelf wil zorgen, ik dit niet moet doen. Maar dat ik momenten voor mezelf pak en daarin genoeg rust vind. Ik voel heel goed aan wanneer het te veel wordt en durf dan ook aan de bel te trekken.

Rust pakken voor mezelf is voor mij een gewoonte geworden en is ook iets wat jij en anderen kunnen aanleren.

Rust is je sacred pause

“Ik wil meer rust in m’n leven” wordt er gezegd. Alleen hoe kun je überhaupt rust creëren als je jouw agenda vol hebt staan met werk en sociale activiteiten? Het woord “moet” hoor ik ook vaak over de tong rollen. Hoe meer je het woord “moet” gebruikt voor jezelf, hoe meer het voelt als jezelf iets opleggen.

Productief zijn of een ‘druk’ leven hebben is helemaal niet verkeerd. Vooral als je er voldoening uithaalt. Alleen in alles wat je doet en hoe leuk je het ook vindt is er een sacred pause nodig. Hiermee bedoel ik niet je vakantie, maar momenten door de dag, waar je even niks doet. Zo ontstaat er ruimte om emoties of dingen te verwerken en los te laten, waarna weer met veel meer helderheid verder kunt gaan.

Misschien vind je het lastig om niks te doen en rust te nemen. Vaak word je dan geconfronteerd met jezelf en je eigen emoties die veel van ons liever uit de weg gaan. Alleen kan het juist heel helend werken om even met je emoties te zitten en ze daarna los te laten.

Zo simpel is het

Mijn advies is om echt rust in te plannen gedurende je (werk) dag. Want zeg nou eerlijk, goed voor jezelf zorgen is veel belangrijker dan blijven doordrammen.

Kijk waar jij behoefte aan hebt. Neem rust met een lekkere kop thee op de bank, loop een rondje buiten in je eentje zonder smartphone, of wellicht vind je het fijn om te mediteren of een slow flow yoga sessie te doen.

Persoonlijk: wat mij heel veel rust geeft is minder actief te zijn op Instagram. Instagram is een onderdeel van hoe ik mezelf positioneer maar is niet alles. Dus misschien ook voor jezelf om eens te kijken of je minder tijd op social media kan besteden. Want deze tijd kun je ook gebruiken om rust te nemen of aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.

Rust is oké en heeft voordelen.

  • Als je rust dan is dat ook gelijk een moment van verteren. Verteren wat je hebt gedaan en wat er is gebeurd. Je lichaam verwerkt ook in rust.
  • Je gaat dingen zien vanuit een groter perspectief in plaats vanuit tunnelvisie. Misschien zit je ergens middenin zoals een project of iets in je privé situatie. Je bent er continu mee bezig maar raakt overwhelmed. Een moment van rust kan ervoor zorgen dat je weer het geheel ziet en helderheid hebt.
  • Zowel body als mind kalmeert. Je hersengolven gaan van Beta (waar we vaak in zitten, productiviteit, concentratie en focus)) naar Alpha.
  • In Alpha ben je ontspannen in body en mind. Meditatie en yoga kan je hierin ondersteunen en zelfs een wandeling in de natuur. Door de Alpha state ontstaat er meer helderheid, ruimte voor nieuwe ideeen en informatie, beter presteren en kun je jezelf herprogrammeren van belemmerende overtuigingen en patronen.

Dit vind je vast ook leuk

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *